Antara Beza Headphone Dan Headset

Headphone JBL E55BT

Jika anda seorang pencinta muzik, maka penting untuk mengetahui antara beza headphone dan headset. Sama seperti dalam kes in-ear vs on-ear vs over-ear, kebanyakan orang percaya bahawa kedua-dua headset dan headphone adalah serupa. Namun, itu tidak benar. Terdapat perbezaan besar antara headphone dan headset. Mari kita lihat perbezaannya.

 

APA ITU HEADPHONE?

Headphone direka dengan menggunakan dua pembesar suara yang disambungkan kepada bahan sokongan yang boleh diletakkan di atas kepala. Apabila anda memakai headphone, anda meletakkan bahan sokongan di atas kepala dan dua pembesar suara akan menutup telinga kiri dan kanan. Ia memberikan kepuasan bunyi yang mengasyikkan ketika mendengar muzik kerana bunyi yang dikeluarkan, disampaikan terus ke telinga kiri dan kanan anda.

Kebanyakan headphone menawarkan prestasi bunyi yang luar biasa. Dengan ruang udara yang sedikit, ia memberikan bunyi yang bersifat peribadi dan hanya terhad kepada anda. Anda boleh melaraskan frekuensi untuk mendapatkan tahap bunyi yang anda sukai.

 

CIRI-CIRI HEADPHONE

a) Kualiti Bunyi

Kualiti bunyi headphone adalah lebih baik, terutamanya dalam julat frekuensi yang rendah dan pertengahan. Ia juga menawarkan prestasi hebat dalam nada Bass. Headphone membantu menghalang bunyi luar daripada masuk ke telinga anda. Terutama sekali headphone yang disertakan dengan ciri pembatalan bunyi hingar. Ia menyekat gangguan bunyi hingar dari luar dan memberikan anda pengalaman muzik yang terbaik.

b) Prestasi

Dari segi prestasi, headphone memberikan skor yang tinggi. Ia menawarkan bunyi yang berbeza dan anda boleh menggunakannya di mana sahaja, dalam apa jua suasana. Dengan menggunakan sambungan Bluetooth, anda boleh menyambungkan headphone dengan pelbagai peranti yang menawarkan sambungan yang sama.

c) Keselesaan

Apabila menggunakan headphone, anda akan merasa keselesaannya. Ia telah direka agar bersesuaian dengan bentuk telinga dan kepala anda. Ada juga headphone yang direka dengan ciri-ciri lebih ringan supaya anda boleh memakainya untuk jangka masa yang lama. Dengan ciri-ciri yang selesa, anda boleh merasai bunyi yang luar biasa apabila menggunakan headphone mendengarkan muzik yang anda sukai.

Bagi mereka yang suka bersenam, seperti berjogging atau menunggang basikal dan mahu melakukannya sambal mendengar muzik, mereka boleh menggunakan headphone yang disambungkan ke peranti muzik dengan mudah dan selesa. Ia tidak akan mengganggu pergerakan mereka ketika bersenam.

 

APA ITU HEADSET?

Headset kelihatan seperti headphone, tetapi ia dipasangkan dengan mikrofon sebagai alat tambahan. Ada headset yang boleh ditanggalkan mikrofonnya dan ada juga yang tidak.  Ia bergantung kepada pembuatan dan penggunaannya.

Terdapat headset yang didatangkan tanpa wayar, tetapi disertakan dengan teknologi Bluetooth untuk sambungan. Sebenarnya, headset ialah sejenis alat pembesar suara yang dipakai di telinga. Ia digabungkan dengan mikrofon untuk memberikan pengalaman bunyi interaktif. Ia juga dikenali sebagai peranti audio yang dipakai di kepala bersama dengan mikrofon.

CIRI-CIRI HEADSET

a) Kualiti Bunyi

Headset menawarkan pengalaman bunyi yang hebat. Ia menawarkan frekuensi bunyi yang boleh dilaras mengikut kesukaan anda. Anda juga ciri-ciri tambahan lain yang boleh dilaraskan untuk bunyi yang lebih baik. Tetapi, ianya bergantung kepada jenis headset yang anda pilih.

Headset yang lebih besar yang tersedia dengan microfon mengeluarkan semula bunyi yang berkualiti dan memberi kepuasan kerana pemacunya juga lebih besar berbanding headset yang lebih kecil. Ianya sesuai digunakan ketika bermain permainan video, mendengar muzik atau menonton video. Ia memberi kualiti bunyi yang jelas.

Pemacu yang lebih besar memang menawarkan bunyi yang lebih baik, dan ia juga mengekalkan faktor bentuk mudah alihnya.

b) Prestasi

Perbezaan antara headphone dan headset bergantung pada ciri prestasi. Headset biasanya disertakan dengan microfon. Itulah sebabnya ia boleh digunakan berkomunikasi atau menjawab panggilan. Kebanyakan eksekutif pusat panggilan menggunakan headset untuk menerima panggilan. Bunyinya sempurna, dan anda boleh bercakap tanpa sebarang masalah.

Sudah tentu, headset yang berkualiti tinggi akan memberikan prestasi yang lebih optimum dalam menghasilkan bunyi. Bagi headset yang sederhana, kualiti bunyi yang dihasilkan adalah sederhana. Gaming headset memberikan nilai yang lebih baik untuk wang anda. Anda akan dapat merasakan setiap tindakan apabila anda bermain permainan dengan lawan anda.

c) Keselesaan

Headset lebih banyak fungsi berbanding headphone kerana ia mempunyai microfon, yang memudahkan untuk anda bertutur dengan suara yang jelas kedengaran. Sesetengah headset disertakan dengan microfon tetap manakala sesetengahnya disertakan dengan microfon boleh tanggal.

Jika anda memilih headset dengan microfon boleh tanggal, maka ia akan berfungsi untuk dua tujuan. Dengan microfon dihidupkan, anda akan dapat menggunakannya untuk menerima panggilan dan bercakap. Dan apabila anda mengalih keluar microfon, anda akan dapat menggunakan headset sebagai headphone.

Headset Logitech H150 Stereo

Antara Beza Headset Dan Headphone – Mana Yang Perlu Dipilih?

Mengapa Anda Perlu Memilih Headset?

Headset sesuai untuk tujuan permainan atau pusat panggilan. Alat dengar menawarkan kualiti bunyi yang mengasyikkan bersama dengan keupayaan sekeliling. Ia menawarkan mikrofon, yang menjadikan bunyi jelas dan jernih.

Untuk tujuan permainan video game, terdapat headset permainan berasingan yang menawarkan anda kejelasan lengkap supaya anda boleh menikmati bermain dengan lawan anda. Jika anda memerlukan headphone yang disertakan dengan microfon, maka headset ialah pilihan yang tepat untuk anda.

 

Mengapa Anda Perlu Memilih Headphone?

Headphone adalah mudah alih, dan itulah sebab kebanyakan orang lebih suka menggunakan headphone. Headphone terbuka memberi anda pengalaman bunyi sekeliling, jadi ia sesuai untuk keperluan studio.

 

Headphone boleh lipat boleh dibawa kemana sahaja bersama anda. Headphone tersedia dalam bentuk berwayar dan tanpa wayar, jadi anda boleh memilih mengikut keperluan anda. Headphone adalah pilihan yang paling disukai untuk mendengar muzik. Jika anda tidak mempunyai sebarang keperluan microfon, pilihlah headphone.

SecawanKopi.com

Secawan Kopi adalah blog tentang gajet dan teknologi terkini.

 

 

All Right Reserved 2022 by Secawan Kopi.