Ciri-Ciri IPhone 14 Yang Mengujakan

iphone 14
IPhone 14 Terbaru Di Malaysia

Apple telah mengumumkan keluaran model IPhone 14 dengan varian IPhone 14, Iphone 14 Plus, IPhone 14 Pro dan IPhone 14 Pro Max yang baharu pada 7 September 2022. Dengan ciri sambungan satelit yang baharu pada setiap model dan reka bentuk semula takuk pada iPhone 14 Pro, terdapat beberapa lagi perubahan besar pada model kali ini. Mari kita lihat apa ciri-ciri IPhone 14 yang Apple perkenalkan.

Tiada Lagi Slot Kad SIM Untuk Pengguna Di Amerika

Apple sebelum ini, telah mencetuskan perbualan hangat dengan keputusan mereka untuk mengenepikan ciri-ciri seperti pemacu optik, bicu fon kepala dan port USB-A. Tahun ini, syarikat itu melakukannya sekali lagi dengan model keluaran terbaru mereka, iaitu IPhone14 untuk versi Amerika. Untuk versi Amerika, model IPhone 14 tidak lagi mempunyai slot kad SIM fizikal. Jadi, tiada lagi kad SIM fizikal yang akan digunakan ke atas model Iphone14 ini. Pengguna Iphone 14 di Amerika boleh menyambungkan IPhone 14 atau IPhone 14 Pro ke rangkaian selular dengan menggunakan eSIM yang terbina di dalam IPhone terbaru ini.

eSIM ialah singkatan untuk “embedded SIM,” dan ia membolehkan anda memilih dan menukar rangkaian selular tanpa mengeluarkan kad SIM fizikal yang diletakkan di dalam telefon. Ciri ini bukan sesuatu yang baharu. Sebenarnya ia telah wujud dalam kebanyakan model telefon pintar Apple sejak dahulu. Ia telah bermula dengan IPhone XS dan untuk pertama kalinya, pengguna di Amerika dikehendaki untuk menggunakannya.

Tanpa menukar kad SIM fizikal, pengguna boleh menukar rangkaian selular dengan segera melalui pilihan yang terdapat di dalam Tetapan iOS. IPhone 14 boleh menyimpan sehingga enam tetapan rangkaian, manakala IPhone 14 Pro boleh menyimpan sehingga 8 tetapan rangkaian. Untuk model antarabangsa, buat masa ini, IPhone 14 masih akan menyokong slot kad SIM fizikal.

Keputusan untuk mengenepikan penggunaan slot kad SIM adalah untuk mengurangkan ruang yang boleh dimasuki oleh air dan habuk. Pengurangan ruang ini dapat memberi perlindungan dan ketahanan yang lebih baik kepada IPhone 14.

Ciri Perkhidmatan Sambungan Ke Satelit Yang Baharu

Model iPhone terbaru ini mempunyai ciri baru yang dikenali sebagai SOS Kecemasan melalui Satelit. Seperti namanya, ciri ini membolehkan IPhone14 bersambung terus ke rangkaian satelit dalam keadaan kecemasan di kawasan yang tidak mempunyai liputan selular. Perkhidmatan ini akan mula dilancarkan di Amerika dan Kanada mulai November.

Untuk permulaan, Apple memberi perkhidmatan ini secara percuma untuk tempoh dua tahun. Walaubagaimanapun, masih belum ada sebarang maklumat berkenaan kos untuk perkhidmatan tersebut apabila ia tamat tempoh nanti.

Tiada IPhone Mini Untuk Tahun 2022

IPhone 14 kini hadir dengan dua pilihan varian.  Varian pertama adalah Iphone 14 Pro dengan size paparan 6.1″. Varian kedua adalah IPhone 14 Pro Max dengan size paparan 6.7”. Berbeza dengan model keluaran sebelum ini, Apple nampaknya tidak lagi memenuhi keperluan mereka yang menyukai peranti yang lebih kecil.  Oleh itu, varian seperti IPhone 13 mini dengan paparan bersize 5.4″ tidak dikeluarkan pada tahun ini.

Belum jelas sama ada Apple akan membuat penampilan Iphone mini baharu pada tahun depan atau tidak. Jadi, masih terlalu awal untuk mengatakan bahawa model IPhone yang lebih kecil telah digugurkan sepenuhnya. Apple sebaliknya, boleh memilih untuk mengeluarkan model berdasarkan kitaran varian Plus dan mini secara berselang-seli. Ia boleh jadi satu perancangan yang baik, memandangkan kebanyakan orang tidak menaik taraf IPhone mereka setiap tahun.

Ciri Pengesan Kemalangan Untuk Semua Pilihan Varian

Terima kasih kepada “high dynamic range gyro” yang telah dipertingkatkan dan “high-g accelerometer” yang baharu, Apple menambah ciri baharu yang dipanggil pengesan kemalangan “Crash Detection” pada semua varian model IPhone 14. Ianya berfungsi seperti Pengesanan Kejatuhan yang terdapat pada Apple Watch, di mana IPhone boleh mengesan apabila anda terlibat dalam kemalangan kereta dan membuat permintaan untuk mendail nombor telefon perkhidmatan kecemasan untuk anda.

Jika anda tidak membalas permintaan itu, IPhone akan terus meminta bantuan dan Siri akan memberikan maklumat tentang lokasi anda.

Ciri ini bergantung pada data yang dikumpul oleh onboard sensor, termasuk peralihan kelajuan secara tiba-tiba, perubahan arah yang mendadak, paras bunyi yang kuat dan perubahan dalam tekanan kabin akibat pengaktifan beg udara.

Rekabentuk Yang Lebih Baik (IPhone 14 Pro)

Apple telah mereka bentuk semula takuk pemisah pada IPhone 14 Pro, lengkap dengan nama baharu yang dikenali sebagai Dinamik Island. Reka bentuk baharu ini kelihatan seperti potongan berbentuk pil yang terdapat pada peranti pesaing Apple, iaitu Android. Ia menempatkan kamera FaceTime hadapan, ambient light sensor dan sensor yang diperlukan untuk membuka kunci telefon dengan menggunakan FaceID.

Apple telah melangkah lebih jauh dan berjaya mengintegrasikan ruang mati dengan bijak ke dalam iOS untuk menjadikan kawasan itu berguna semula. Tatasusunan sensor kini digabungkan dengan notifikasi, makluman, kawalan Now Playing, arah turn-by-turn dan banyak lagi. Sentuhan dan genggaman Dynamic Island ini mendedahkan perkara seperti kawalan playback dan maklumat lain, lengkap dengan animasi yang lancar.

Untuk menjadikannya berfungsi dengan lebih baik, Apple berjaya mengecilkan sistem kamera TrueDepth yang digunakan untuk Face ID sebanyak 31%. Untuk menjimatkan lagi ruang, proximity sensor kini diletak di belakang paparan. Dijangkakan, ciri ini akan menjadi model teras IPhone dalam menghasilkan model-model terbaru Apple pada masa hadapan.

Paparan Lebih Cerah Dan Sentiasa Hidup (IPhone 14 Pro)

Untuk mengiringi widget skrin kunci baharu Apple yang menonjol dalam iOS 16, IPhone 14 Pro menampilkan paparan sentiasa hidup. Ciri ini pertama kali ditemui dalam iOS 16 beta, mencetuskan khabar angin bahawa Apple mungkin melancarkannya untuk peranti IPhone 13 Pro. Tetapi setakat ini, Apple hanya menyatakan bahawa ciri ini merupakan ciri eksklusif untuk IPhone 14 Pro.

Untuk paparan hidup, proximity sensor digunakan untuk mengesan keadaan apabila IPhone 14 Pro menghadap ke bawah atau diletakkan di dalam poket. Apabila keadaan tersebut dikesan, ia akan mematikan paparan untuk menjimatkan hayat bateri. Apple tidak menyatakan sama ada ciri itu boleh dimatikan sepenuhnya atau tidak, tetapi jika ia seperti pelaksanaan paparan sentiasa hidup yang terdapat pada Apple Watch, maka akan ada togol dalam Tetapan.

Selain itu, paparan kini boleh mencapai kecerahan 2,000 nits pada waktu siang yang terang (dua kali ganda kecerahan IPhone 13 Pro) atau 1,600 nits dalam foto dan video HDR (meningkat daripada 1,200 nits pada model tahun lepas).

Penambahbaikan Terhadap Kamera Dan Flash (IPhone 14 Pro)

Walaupun tidak begitu ketara seperti ciri-ciri seperti Dynamic Island dan paparan sentiasa hidup, mungkin peningkatan terbesar untuk IPhone 14 Pro (terima kasih kepada sistem cip A16 Bionic yang menggerakkan peranti ini) ialah sistem kamera. Kamera IPhone 14 Pro kini menggunakan sensor 48 megapiksel yang besar, peningkatan yang ketara berbanding sensor 12 megapiksel yang terdapat pada IPhone 13 Pro.

Dengan penggunaan sensor 65% lebih besar, peningkatan resolusi boleh ditingkatkan sehingga empat kali ganda. Penggunaan sensor yang lebih besar ini membolehkan lebih banyak cahaya masuk dengan setiap tangkapan untuk prestasi cahaya rendah yang lebih baik. Terdapat juga pilihan telefoto 2x baharu dengan panjang fokus berkesan 48mm untuk digunakan dengan telefoto 3x sedia ada dan 0.5x ultra lebar. Zum 2x dibuat menggunakan “12 megapiksel tengah” penderia 48 megapiksel, untuk foto resolusi 4K tanpa zum digital.

Mod Sinematik yang telah diperkenalkan dalam IPhone 13 Pro, telah ditambahbaik dengan pilihan untuk merakam dalam 4K HDR pada 24 (atau 30) bingkai sesaat, meningkat daripada 1080p pada model sebelumnya. Mod Aksi ialah pilihan baharu yang terdapat di dalam IPhone 14 Pro. Ia bertujuan untuk merakam video secara pegangan tangan dengan lancar, dimana ia menstabilkan rakaman semasa anda merakam tanpa memerlukan gimbal.

Akhir sekali, TrueTone flash yang direka bentuk semula telah ditambah dengan 9 LED yang boleh melaraskan corak dan tahap keamatan bergantung pada panjang fokus dan komposisi pilihan anda.

Walaupun IPhone 14 Pro menerima sebahagian besar penambahbaikan, Apple juga telah berjanji untuk meningkatkan sistem kamera dwi yang lebih canggih dengan prestasi cahaya rendah yang lebih baik pada model asas kali ini.

Didatangkan Dengan iOS 16

IPhone 14 Pro dan IPhone 14 Pro Max didatangkan dengan ciri iOS 16 yang baharu.

rekabentuk iphone 14
Rekabentuk Menarik IPhone 14

Kesimpulan Bagi Ciri-Ciri IPhone 14 Yang Mengujakan

Secara keseluruhannya, Apple  telah melangkah ke hadapan dengan menghasilkan IPhone 14 yang baharu dengan ciri-ciri yang lebih canggih dan menarik. Untuk pengetahuan peminat IPhone di Malaysia, walaupun Apple mengeluarkan 4 varian yang berbeza untuk IPhone 14, namun, hanya 2 varian sahaja yang dibawa masuk iaitu IPhone 14 Pro dan IPhone 14 Pro Max. Boleh lihat spesifikasi IPhone 14 Pro di sini. 

SecawanKopi.com

Secawan Kopi adalah blog tentang gajet dan teknologi terkini.

 

 

All Right Reserved 2022 by Secawan Kopi.