Panduan Bagi Memahami Spesifikasi Kamera Smartphone

Oppo X3 Pro

Kamera merupakan penyebab utama peningkatan penjualan smartphones pada masa kini.

Oleh sebab itu, ramai orang memilih untuk mengetahui maklumat berkenaan spesifikasi kamera smartphone sebelum membuat keputusan untuk membelinya.

Namun begitu, masih ramai yang belum memahami maklumat yang tersiar pada spesifikasi kamera smartphone itu.

Jadi, kami akan bantu untuk memahami tentang maklumat spesifikasi kamera yang terdapat pada smartphone dan ia akan memudahkan anda untuk membuat pilihan.

Sumber: Oppo X3 Pro - Megapixel

Megapixel

Megapiksel merujuk kepada bilangan elemen gambar kecil dalam foto yang dipanggil piksel. Ia merujuk kepada titik atau petak yang sangat kecil yang membentuk imej digital yang lengkap. Satu megapiksel bersamaan dengan sejuta piksel.

Megapiksel pada asasnya adalah blok bangunan imej digital. Blok ini disusun dalam baris dan lajur yang serupa dengan papan catur tetapi pada skala yang jauh lebih kecil.

Megapiksel juga boleh merujuk kepada bilangan tapak foto yang ditemui pada sensor imej, yang menangkap maklumat cahaya untuk menghasilkan imej. Jika imej mempunyai 12MP, besar kemungkinan ia telah ditangkap pada sensor dengan dua belas juta atau lebih tapak foto. 

Ingat, terdapat sejuta piksel dalam satu megapiksel. Oleh itu, foto 12MP terdiri daripada dua belas juta piksel. Ini dikenali sebagai ‘resolusi’. Lebih banyak megapiksel yang dimiliki oleh kamera telefon pintar, lebih tinggi resolusi foto yang dihasilkannya.

Kamera berresolusi tinggi boleh memberi imej dengan perincian yang lebih jelas daripada kamera berresolusi rendah.

Ini bermakna, jika anda mencetak foto yang diambil menggunakan kamera smartphone, anda akan dapat mencetak foto berkualiti tinggi yang besar dan tidak berpiksel. Pada asasnya, anda boleh mencetak cetakan artistik untuk dinding dengan menggunakan kamera smartphone.

Hari ini, terdapat beberapa kamera telefon pintar dengan kiraan megapiksel tinggi, sesetengahnya setinggi 108MP. Tetapi jangan terpedaya dengan kiraan megapiksel yang sangat tinggi.

Megapiksel sahaja tidak menjamin prestasi kamera yang lebih baik. Terdapat banyak faktor lain yang mempengaruhi kualiti gambar.

Sumber: Oppo X3 Pro - Saiz Sensor

Saiz Sensor

Sensor imej kamera ialah alat yang mengambil cahaya yang memasuki kamera dan menghasilkan imej digital daripadanya. Ia adalah pengganti untuk filem fotografi.

Saiz sensor adalah penting kerana lebih besar sensor, lebih banyak cahaya yang boleh diterimanya. Lebih banyak cahaya boleh diterima, lebih baik kualiti gambar. Ini amat penting dalam kamera smartphone kerana had saiznya.

Saiz sensor merujuk kepada saiz fizikalnya. Tetapi apabila ia merujuk kepada nombor sebenar, ia boleh jadi sedikit mengelirukan. Pengeluar yang berbeza cenderung menggunakan atau menyatakan kaedah pengukuran yang berbeza.

Saiz sensor kamera smartphone biasanya dinyatakan menggunakan inci (“) atau pecahan inci. Sehingga kini, tiada sensor kamera smartphone yang mempunyai sensor lebih besar daripada 1”.

Perkara utama yang anda perlu fahami berkenaan sensor kamera smartphone ialah, semakin hampir kepada satu inci penuh (1”) yang anda dapat, semakin besar sensor itu. Mengapa pengetahuan ini penting adalah kerana, saiz sensor mempunyai kesan pada saiz piksel.

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, permukaan sensor mengandungi berjuta-juta tapak foto yang juga dikenali sebagai piksel yang bertanggungjawab untuk menangkap cahaya. Antara sebab mengapa kamera dengan sensor bersaiz besar mengambil gambar dengan lebih baik berbanding sensor bersaiz kecil adalah kerana ia boleh menangkap lebih banyak cahaya.

 

Saiz Piksel

saiz piksel merujuk kepada tapak foto yang terdapat pada sensor. Ia diukur dalam mikrometer, dan sering dirujuk sebagai mikron. Simbol untuk mikron ialah ‘µm’ atau hanya ‘µ’. Satu milimeter (1mm) bersamaan dengan 1 000 mikrometer (1 000µm).

Saiz piksel merupakan salah satu perkara penting yang perlu dipertimbangkan semasa membuat pilihan untuk membeli smartphone sekiranya anda mementingkan prestasi kameranya. Smartphone dengan piksel sensor kamera bersaiz besar adalah lebih baik, jika ingin mendapatkan gambar berkualiti tinggi.

Piksel sensor kamera yang bersaiz besar dapat mengumpul lebih banyak cahaya dan dapat mengambil gambar dengan lebih baik dalam keadaan pencahayaan rendah. Ia dapat mengambil gambar yang lebih terang dan tajam pada waktu malam atau gelap berbanding piksel sensor kamera bersaiz kecil.

Satu perkara yang perlu anda fahami. Saiz sensor telah ditetapkan dan tidak boleh diubah. Jadi, semakin banyak piksel yang anda cuba muatkan ke dalam sensor untuk lebih banyak peleraian imej, semakin kecil piksel itu terjadi. Ini bukanlah perkara yang baik. Piksel yang lebih kecil lebih mudah terdedah kepada hingar, terutamanya dalam cahaya malap. Piksel yang lebih besar, sebaliknya, boleh menerima maklumat cahaya yang lebih berharga dan menghasilkan prestasi lebih baik dalam cahaya malap.

Dalam erti kata lain, sekiranya anda mempunyai dua sensor kamera yang mempunyai saiz yang sama iaitu 1/2.5 inci. Satunya mempunyai 12 juta piksel(12MP) dan satu lagi mempunyai 20 juta piksel (20MP). Apabila kedua-dua sensor kamera ini digunakan untuk mengambil gambar yang sama dalam keadaan cahaya malap, sensor dengan 12 MP berpotensi untuk menghasilkan gambar yang lebih baik berbanding sensor dengan 20 MP. Walau bagaimanapun, sensor kamera dengan 20 MP akan mempunyai lebih banyak resolusi.

Sumber: Oppo X3 Pro - Aperture

Aperture

Biasanya, apertur ialah bukaan boleh laras antara kanta dan sensor yang mengawal berapa banyak cahaya yang sampai ke sensor. Seberapa lebar atau sempit apertur dinyatakan dalam f-nombor. F-nombor yang rendah (cth. f/2) bermaksud apertur yang lebih luas daripada f-nombor yang lebih tinggi (cth. f/16).

Lebih luas bukaan, lebih banyak cahaya akan masuk. Semakin kecil bukaan, semakin sedikit cahaya yang akan masuk. Dalam kamera smartphone, mendapat cahaya sebanyak mungkin adalah paling penting. Mempunyai apertur seluas mungkin adalah sangat ideal.

Semakin rendah f-nombor, semakin terang gambar yang boleh ditangkap oleh kamera smartphone. Lebih banyak cahaya yang dapat masuk ke dalam bukaan, lebih baik gambar yang boleh di ambil.

Kanta dan Panjang Fokus

Diukur dalam milimeter (mm), istilah ‘panjang fokus’ merujuk kepada jarak antara sensor imej kamera dan tempat cahaya menumpu dan memfokuskan imej di dalam kanta.

Walau bagaimanapun, ukuran yang diberikan dalam kebanyakan spesifikasi kamera smartphone seperti di atas menunjukkan setara 35mm bingkai penuh dan bukan jarak fokus sebenar kamera smartphone, yang jauh lebih kecil.

Panjang fokus kanta memberi anda idea tentang sudut pandangannya. Panjang fokus yang pendek, baik untuk merakam gambar secara landskap kerana ia memberikan sudut pandangan yang luas dan pemandangan yang lebih banyak.

Semakin panjang fokus kanta, semakin besar pandangan subjek yang akan muncul, dan semakin kurang pemandangan yang anda akan lihat dalam bingkai. Ini sesuai untuk fotografi potret, di mana perhatian tertumpu pada subjek dan bukan pemandangan sekelilingnya.

Kebanyakan smartphone yang mempunyai kamera belakang yang banyak dengan kanta dan jarak fokus yang berbeza.

Panjang fokus yang lebih besar bermakna sudut pandangan yang dikurangkan dan lebih pembesaran, seperti kanta telefoto.

Kanta sudut ultra lebar mempunyai sudut pandangan yang lebih luas daripada kanta sudut lebar kerana ia mempunyai panjang fokus yang lebih kecil.

Dalam smartphone kamera tunggal, kameranya mempunyai lensa sudut lebar. Smartphone dwi-kamera pula biasanya mempunyai kanta sudut lebar dan kanta telefoto dengan kombinasi yang berlainan. Panjang fokus dan sudut pandangan kanta ini berbeza bagi setiap smartphone.

Subjek panjang fokus mungkin agak sukar untuk difahami oleh sesetengah orang, jadi sukar untuk menerangkan dengan sepenuhnya dalam beberapa perenggan sahaja.

Elemen Kanta

Beberapa spesifikasi kanta seperti “7P lens” adalah merujuk kepada bilangan susunan elemen kanta yang terdapat di dalam kamera mudah alih tersebut.

Dipercayai bahawa, lebih banyak susunan elemen kanta, dapat memberi kualiti gambar yang lebih baik.

Sumber: Oppo X3 Pro - Penstabilan Imej

Penstabilan Imej

Penstabilan imej merujuk kepada cara kamera mudah alih mengurangkan gegaran untuk mengelakkan kabur. Ini menyumbang kepada kualiti gambar secara keseluruhannya.

Penstabilan imej boleh dicapai secara mekanikal (OIS), digital (EIS), atau melalui gabungan kedua-duanya (AIS).

Penstabilan imej optik (OIS) mengimbangi sedikit pergerakan dan goncangan kamera dengan menggerakkan sensor imej atau kanta menggunakan giroskop. Pergerakan penstabilan ini membantu mengurangkan jumlah kabur semasa menangkap gambar ketika dalam keadaan yang tidak stabil.

Penstabilan imej elektronik (EIS) lebih kepada kesan pasca pemprosesan yang bergantung kepada perisian dan bukannya fungsi mekanikal. Ia paling sesuai digunakan ketika merakam video.

AIS bermaksud Penstabilan Kecerdasan Buatan dan ia tidak banyak berbeza dengan EIS.

Zum

Sehingga kini, kamera telefon pintar hanya dapat melakukan zum masuk secara digital. Masalah utamanya ialah, ia merendahkan kualiti gambar apabila anda melakukan zum masuk yang lebih jauh.

Dengan melakukan zum secara digital, kamera sebenarnya memangkas imej dan kemudian mengembangkannya secara digital agar bersesuaian dengan bingkai.

Untuk mengatasi masalah ini, pengeluar smart phone telah menambah zum optik pada kamera dengan memperkenalkan kamera yang berbilang.

Zum optik jauh lebih baik daripada zum digital kerana ia menggunakan kanta untuk melakukan zum. Sekali gus mengekalkan kualiti gambar. Malangnya, smartphone dengan satu kamera tidak boleh melakukan zum masuk secara optik.

Sejauh mana anda boleh boleh melakukan zum masuk pada kamera smartphone, ditentukan oleh jarak fokus kanta telefoto. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, smartphone yang mempunyai kamera berbilang, mungkin mempunyai kamera dengan kanta yang mempunyai jarak fokus dan sudut pandangan berbeza.

Jika anda mengambil jarak fokus kanta telefoto dan membahagikannya dengan panjang fokus kanta sudut lebar, ia akan memberikan julat zum kamera.

Kebanyakan kamera smartphone mempunyai zum optik 2x kerana, kanta telefoto smartphone mempunyai jarak fokus sekitar 50mm atau lebih, dan kanta sudut lebar sekitar separuh daripada itu.

Satu sebab mengapa sesetengah pengeluar smartphone mendatangkan kamera yang banyak megapiksel, adalah kerana zum optik. Lebih banyak megapiksel, lebih banyak gambar boleh dikembangkan dan dipancarkan secara digital. Walau bagaimanapun, kualiti gambar masih akan merosot.

Periskop

Kamera periskop pada asasnya ialah sistem kamera yang diletakkan di sisi dalam badan telefon. Jadi, ia bukannya susunan kanta zum atau sensor yang terletak secara selari dengan bahagian belakang telefon. Ianya berserenjang.

Sistem prisma atau cermin yang dipasang dalam modul kamera memantulkan cahaya yang memasuki kamera pada sudut yang melepasi cahaya melalui sekumpulan kanta sehingga akhirnya mencapai sensor.

Sistem kamera periskop ini membolehkan zum optic mencapai 5x tanpa menambah bonjolan besar pada bahagian belakang telefon. Kamera telefoto telefon pintar tanpa kanta zum periskop biasanya hanya mencapai zum optik 2x atau 3x.

Untuk melakukan zum yang lebih jauh, smartphone bergantung kepada zum digital dengan merendahkan imej, semasa anda melakukan zum masuk. Kamera periskop smartphone boleh melakukan zum masuk lebih jauh daripada yang boleh dilakukan oleh kanta kamera mudah alih telefoto standard.

HDR

HDR bermaksud Julat Dinamik Tinggi. Ia membolehkan anda menangkap imej yang mempunyai keseimbangan yang hebat antara kawasan gelap foto (dikenali sebagai bayang-bayang) dan yang lebih terang (serlahan). Dengan cara ini, gambar yang dihasilkan tidak akan terlalu dedah atau kurang dedahan.

Apabila HDR didayakan, kamera mengambil berbilang gambar pada tahap pendedahan yang berbeza. Kemudian, dengan teknologi perisian, foto digabungkan menjadi foto komposit akhir dengan sorotan dan bayang-bayang yang seimbang.

Auto-HDR bermakna kamera boleh menganalisis pemandangan sendiri dan menentukan sama ada ia mempunyai kawasan yang sangat gelap dan sangat terang dalam tangkapan yang sama. Jika ya, HDR akan didayakan secara automatik apabila foto diambil.

Jika spesifikasi kamera menunjukkan bahawa ia hanya mempunyai HDR dan bukan auto-HDR, ia pada asasnya bermakna anda perlu mengaktifkan dan menyahaktifkan HDR sendiri secara manual apabila anda mahu menggunakannya.

Flash

Terdapat pelbagai jenis flash yang terdapat pada kamera smartphone dan yang paling popular ialah LED. Flash jenis ini menggunakan diod pemancar cahaya (LED) kecil yang mengeluarkan cahaya apabila arus dibekalkan. LED lebih cekap tenaga dan boleh memberikan pencahayaan secara berterusan.

Di dalam spesifikasi kamera smartphone, sering dinyatakan bilangan LED yang ada pada flash. Ia boleh jadi LED tunggal, dwi-LED atau juga empat-LED.

Flash LED dwi-tona berfungsi dengan menggunakan dua suhu warna yang berbeza iaitu hangat dan sejuk.

Dengan flash LED dwi-tona, perisian telefon menunjukkan keseimbangan antara LED “hangat” dan LED “sejuk” untuk mengeluarkan flash yang lebih sesuai dengan pencahayaan persekitaran.

Satu lagi jenis flash yang terdapat dalam kamera smartphone ialah flash Xenon. Tetapi tidak banyak telefon yang menggunakannya kerana, harganya agak mahal, memakan kuasa, dan tidak menawarkan pencahayaan berterusan walaupun ia merupakan flash yang terbaik.

Menggunakan flash mungkin satu penyelesaian yang baik apabila merakam dalam cahaya malap tetapi kualiti flash smartphone tidak sama seperti flash fotografi profesional. Ia boleh merosakkan kualiti gambar.

Sensor Kedalaman

Sensor kedalaman ialah kamera yang bertanggungjawab sepenuhnya untuk menganalisis pemandangan dan mencipta peta kedalaman tiga dimensi daripada data yang dikumpulnya.

Peta kedalaman berguna untuk realiti maya dan aplikasi realiti tambahan. Dalam fotografi, peta kedalaman digunakan untuk memisahkan latar depan dari latar belakang. Ia mencipta kesan bokeh kedalaman medan cetek, terutamanya dalam foto potret.

Ada juga, kamera kedalaman yang tidak menangkap dan menyimpan foto. Ia hanya menyediakan data kedalaman. Biasanya, kamera jenis ini tidak mempunyai banyak megapiksel.

Terdapat pelbagai cara untuk mencipta peta kedalaman dan juga pelbagai jenis sensor kedalaman. Satu jenis sensor kedalaman yang semakin popular ialah kamera ToF (Time-of-Flight).

Seperti autofokus Laser, kamera ToF menggunakan cahaya inframerah untuk mengumpul data kedalaman. Masa yang diukur dari mula kamera memancarkan cahaya dan melantun semula digunakan untuk membuat peta kedalaman.

Panorama

Pada asasnya, panorama merujuk kepada keupayaan kamera untuk mengambil berbilang tangkapan, mencantumkannya bersama-sama dan mencipta satu gabungan tangkapan super lebar.

Mod panorama boleh diakses dalam aplikasi kamera. Untuk mengambil gambar panorama, anda perlu jadikan gambar pertama sebagai bingkai dan kemudian tangkap gambar panorama dengan menggerakkan smartphone dari kiri ke kanan atau sebaliknya.

Anda juga boleh mengambil gambar panorama secara menegak dengan cara mencondongkan kamera ke atas atau ke bawah semasa anda menangkap gambar.

Untuk mendapatkan hasil gambar panorama yang terbaik, anda boleh menggunakan tripod atau monopod.

Resolusi Video Dan Kadar Bingkai

Peleraian video merujuk kepada bilangan piksel yang ada pada video dalam setiap dimensi, serupa dengan resolusi imej.

  • 2160p = 4K
  • 1080p = HD Penuh
  • 720p = HD

Fps merujuk kepada kadar bingkai video yang diukur dalam ‘bingkai sesaat’. Filem biasa mempunyai 24fps yang bermaksud, dalam setiap saat, terdapat 24 imej bergerak dipaparkan secara berturut.

Lebih tinggi kadar bingkai, lebih lancar video dipaparkan. 60fps biasanya digunakan dalam kamera smartphone. Video dengan kadar bingkai yang rendah kelihatan ketinggalan dan mengalami kekaburan gerakan.

Kadar bingkai tinggi seperti 960fps sesuai untuk video bergerak perlahan. Dengan 960 imej yang diambil dalam satu saat, anda boleh memperlahankan video dengan agak banyak dan masih mempunyai tindakan gerakan perlahan cecair yang jelas dengan sedikit kabur gerakan.

Dwi Rakaman Video Dan Dwi Panggilan Video

Ini bermakna anda boleh menggunakan kedua-dua kamera hadapan dan belakang pada masa yang sama semasa merakam video atau semasa membuat panggilan video.

Sumber: Oppo X3 Pro - Resolusi Video Dan Kadar Bingkai

Resolusi Video Dan Kadar Bingkai

Peleraian video merujuk kepada bilangan piksel yang ada pada video dalam setiap dimensi, serupa dengan resolusi imej.

  • 2160p = 4K
  • 1080p = HD Penuh
  • 720p = HD

Fps merujuk kepada kadar bingkai video yang diukur dalam ‘bingkai sesaat’. Filem biasa mempunyai 24fps yang bermaksud, dalam setiap saat, terdapat 24 imej bergerak dipaparkan secara berturut.

Lebih tinggi kadar bingkai, lebih lancar video dipaparkan. 60fps biasanya digunakan dalam kamera smartphone. Video dengan kadar bingkai yang rendah kelihatan ketinggalan dan mengalami kekaburan gerakan.

Kadar bingkai tinggi seperti 960fps sesuai untuk video bergerak perlahan. Dengan 960 imej yang diambil dalam satu saat, anda boleh memperlahankan video dengan agak banyak dan masih mempunyai tindakan gerakan perlahan cecair yang jelas dengan sedikit kabur gerakan.

Dwi Rakaman Video Dan Dwi Panggilan Video

Ini bermakna anda boleh menggunakan kedua-dua kamera hadapan dan belakang pada masa yang sama semasa merakam video atau semasa membuat panggilan video.

SecawanKopi.com

Secawan Kopi adalah blog tentang gajet dan teknologi terkini.

 

 

All Right Reserved 2022 by Secawan Kopi.